Reviews

Zuid-Limburg, je zal er maar wonen!

Ik ben geen echte Limburger, maar wel geworden. Sinds ik 2,5 jaar oud ben woon ik in het prachtige Zuid-Limburg samen met mijn ouders. En in de afgelopen jaren heb ik veel mooie plekken ontdekt en ben ik nog lang niet klaar met deze ontdekkingstocht. Veel mensen gaan dit jaar op reis in eigen land! Ik ga natuurlijk niet promoten om allemaal deze kant op te komen, maar mocht je geen mooie plek vinden, dan ben je van harte welkom.

Zuid-Limburg, je zal er maar wonen! Nu zon 32 jaar geleden moest mijn vader verhuizen naar Limburg voor zijn werk. Het was een keuze, maar ze vonden het een uitdaging om aan de andere kant van Nederland aan een nieuw leven te beginnen. Ze lieten natuurlijk heel veel achter en gingen met een kindje van 2 jaar en de verhuis dozen van Gelderland naar Limburg. Voor mijn moeder pittig, want ze had op dat moment best nog wel wat hulp nodig met mij en dan is het wel moeilijk als familie niet in de buurt woont. Toch heeft ze het allemaal voor elkaar gekregen met deze eigenwijze dondersteen (wijst naar zichzelf). Ik ben dus in Limburg opgegroeid. Eerst in Geleen en daarna uiteindelijk in het prachtige Elsloo. Daar woon ik overigens nog steeds, want ja… Waarom weg gaan als je een mooie plek gevonden hebt? Ralf en ik zijn niet gehecht aan de omgeving en als het nodig zou zijn zouden wij dezelfde keuze maken als mijn vader 32 jaar geleden. Alleen voor nu is dat niet aan de orde en wonen we nog steeds erg fijn in dit prachtige huis. Ik ben dus opgegroeid tussen de Limburgers. Nadat ik jaren voor kaaskop/ de Hollander werd uitgemaakt besloot ik tijdens mijn toeristische studie ook maar de Limburgse taal te gaan leren. Yep, ich hub dat zelf geleerd! Alleen is het nu een mix van vele dialecten door elkaar! Vooral heel boers, zouden mijn Maastrichtse collega’s zeggen. Mijn Hollandse accent die tijdens mijn basisschooltijd en middelbare tijd zo gewaardeerd werd is niets meer van over. Inmiddels praat ook ik met een lekker Limburgs accent. Gelukkig hoor ik dat zelf niet meer. Als je af en toe Limburgers op TV hoort, wordt ik er wel aan herinnert. Met mijn beste vriendinnetje praat ik overigens nog steeds ABN (zoals we het dan maar even noemen), terwijl we beide Limburgs praten. Zij praat tegen Dex en Ralf Limburgs en schakelt bij mij over naar het Nederlands. Heel gek, maar we krijgen het niet voor elkaar om Limburgs te praten.

Fietsen over de heuvels, wandelen door de verschillende bossen en weilanden en verschillende landen bezoeken in 3 stappen bij het drielanden punt. Bubbelen in de thermen, griezelen in de grotten en een bezoekje brengen aan een van de mooiste dierentuinen van Nederland! Vergeet niet onze bourgondische kant, want ja daar staan wij natuurlijk om bekend. Carnaval en zomer carnaval zijn favoriet in ons dorp! Dan wordt er echt een feestje gebouwd. De terrassen worden opgezet bij de eerste zonnestralen en de wandelschoenen gaan aan bij sneeuw en de wind. De mensen zijn gastvrij en de winkels zijn er goed aanwezig! Tuurlijk, winkelen kan overal, maar als ik in Maastricht ben vind ik vooral het kijken naar de mensen ondertussen ontzettend leuk. En vergeet dan ook niet de vele markten die we hebben op de kleinste pleintjes en in de grote steden. Je kan wel zeggen dat ik trots ben op ons mooie Zuid-Limburg.

Een klein lijstje met plekken waar je echt geweest moet zijn (ik zal ze vast niet allemaal benoemen, maar dit vind ik bij mij in de buurt de leukste plekjes en bezoek ik geregeld):

  1. Kasteelpark Elsloo: Mooi park om te wandelen. Je kan er heerlijk logeren in het Kasteel (waar ik zelf heb gewerkt) en lekker eten. Vanuit dit punt kun je makkelijk naar Maastricht of een bezoekje brengen aan het mooie Valkenburg. Je bent overigens vanuit hier ook zo in België om te shoppen in Maasmechelen Village of het Outlet center. Voor de kinderen is het wandelen in het bos erg leuk aangezien hier heel veel Kabouters hun intrek hebben gedaan tijdens Corona. In verschillende bomen zitten deurtjes en bij sommige kun je zelf een kijkje nemen.
  2. GaiaZoo: Een prachtige dierentuin in Kerkrade. Een plek waar wij met zijn 3tjes heel vaak zijn geweest. Ook tijdens Corona waren ze even open en was het top geregeld. We hebben er 2 jaar een abonnement gehad en konden gaan wanneer wij wilde. Dex is hierdoor ook gek van beestjes geworden en ging zelfs soms met opa en oma naar de dierentuin. We hebben ons abonnement niet verlengd omdat we ook andere dierentuinen willen bezoeken, maar ik sluit een bezoekje aan GaiaZoo dit jaar niet uit. Ik wil ze toch een beetje kunnen steunen.
  3. Valkenburg: Een mooie plek om te winkelen, lekker te eten en te wandelen. De grotten en Thermea zijn de echte trekpleisters. Veel mensen maken hier een wandeling of een fietstocht. Daag jij jezelf eens uit en maak ga met de fiets of de benenwagen de Cauberg op. Je hebt voor een week gesport. Je kan ook met de kabelbaan naar boven om daar het Sprookjesbos te bezoeken of te rodelen. Lekker eten kan er natuurlijk ook! En voor de kinderen hebben ze er de Valkenier.
  4. Maastricht: Kan natuurlijk niet ontbreken op mijn lijstje. Het is de plek waar ik op school heb gezeten en eigenlijk ook al jaren werk. Voor mijn huidige baan, werkte ik hier bij de ANWB en heb ik er ook bij een reisbureau gewerkt. Je kan wel stellen dat ik ook aan Maastricht gehecht ben. Toch woon ik er niet, maar dat komt omdat ik het liefst in een dorpje woon. Ik woon overigens niet ver van Maastricht af, met de trein ben ik er zo. In Maastricht kun je heerlijk winkelen, maar ook een fijn boottochtje maken met Rederij Stiphout naar Luik of de Sint Pietersberg.
  5. Drielandpunt in Vaals: Heel fijn om te wandelen en je kan gewoon in 1 dag op 3 verschillende plekken zijn. België, Nederland en Duitsland! Dat is nog eens een avontuur. Naast het wandelen hebben ze er ook een Labyrint om te bezoeken. Schijnt leuk te zijn, dat heb ik zelf nog niet gedaan.

Er zijn natuurlijk veel meer leuke plekken om te bezoeken zoals gezegd, maar laat ik vaker de plekken waar ik kom delen met jullie en een korte review schrijven. Een beetje promotie voor de mooiste plek van Nederland is zeker niet onmisbaar op mijn pagina. En vul gerust aan! Als je overigens vind dat ik nog ergens niet geweest ben, laat het mij dan zo snel mogelijk weten. Ik ontdek namelijk steeds weer nieuwe plekken en dat vind ik zo leuk aan ons mooie Zuid-Limburg, het wordt niet saai.

Liefs mama Suus

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.