Mommylife

Wat wil ik mijn zoon meegeven?

Mijn zoon wordt binnenkort 4. Een leeftijd waar ze veel leren, maar ook al veel mee krijgen van hun omgeving. Dat is natuurlijk geen probleem, alleen jeetje wat leven we momenteel in een gekke wereld. Hoe ga ik hem de juiste dingen leren? Wat vinden wij belangrijk en wat willen wij meegeven? Dat zijn wel belangrijke vragen. Ik weet zeker dat jij als ouder daar over nadenkt. Uiteraard hebben we allemaal onze eigen normen en waarden. De een vind respect heel belangrijk en de ander vind het belangrijk als je kind u zegt tegen een ouder persoon. En hebben we allemaal een andere manier om onze kinderen kennis te laten maken met de buitenwereld. We krijgen hier in het begin ondersteuning in van verschillende kanten, maar uiteindelijk schrijf jij samen met je kind het boek voor de toekomst. En in grote lijnen zullen ze hier vooral zelf mee aan de slag gaan.

Een tijd terug had ik al een spannend gesprek met Dex. Samen met Ralf ben ik op vakantie rustig gaan zitten! In hoeverre je een kind van bijna 4 hierover kan vertellen weet ik niet. Toch ben ik er van overtuigd dat je niet vroeg genoeg met bepaalde onderwerpen kan beginnen. Onderwerpen zoals respect hebben voor je eigen lichaam, dat niet iedereen dat zomaar mag aanraken en dat niet iedereen lief is. Dex is een vriendelijk manneke. Daarom vonden wij het belangrijk om te vertellen dat er ook hele bozen mensen bestaan. Dat hij niet zomaar met iedereen mag meegaan en dat hij altijd moet kijken of mama en papa in de buurt zijn. Ik laat hem echt nog niet alleen. Niet in een speeltuin of alleen naar zijn opa en oma lopen. Daar is hij nog veel te jong voor. Uiteraard is dat iets wat ik niet doe. Zelfs in de speeltuin zal ik altijd zorgen dat ik hem kan zien of dat Ralf in de buurt is. Ze zijn zo uit je oog verdwenen. Zeker ben ik niet naïef. Kinderen zijn kinderen, snoepjes zijn lekker en puppy’s zijn leuk. Toch doe ik mijn best om hem de juiste dingen mee te geven. En zal ik hem beschermen zoals ik denk dat het juiste is. En zal ik hem de ruimte geven om te leren en te ontdekken.

Ik wil hem meegeven dat hij met respect om moet gaan met vrouwen. Nee is nee. Ook zal ik hem leren dat niet iedereen te vertrouwen is en hij altijd bij mama of papa kan langskomen als hij ergens over twijfelt. Ik zal hem leren dat iedereen hetzelfde is. We zijn allemaal mensen op onze eigen unieke manier. Ik zal hem leren om te delen, om mensen te helpen, maar ook hulp te aanvaarden. Dat pesten pijn doet! Ik zal hem leren dat er grenzen zijn en dat hij zelf ook belangrijk is. Dat we sorry zeggen als we niet lief tegen elkaar zijn. Dat je boos mag zijn, verdrietig of teleurgesteld. Dat bang zijn niet erg is! Hij mag altijd naar papa of mama komen als hij zich niet fijn voelt. En als het beter voelt om het met een van zijn ooms of tantes te bespreken is dat ook prima. We praten met elkaar als we boos zijn of iets niet fijn vinden. We gebruiken de juiste woorden als we boos zijn en knuffelen elkaar als we het goed maken. Wil hij dat niet? Dan is dat ook prima. Opas en omas, tantes en ooms hoeft hij niet te kussen of te knuffelen als hij dat niet wil. Een boks of een high five mag ook. Oudere spreekt hij aan met u, maar dat hoeft niet bij familie. Oudere mensen behandel je met respect en we helpen elkaar. Ik wil dat hij leert opruimen als hij ergens mee speelt en dat huiswerk belangrijk is. Dat er ook ruimte en tijd moet zijn voor leuke dingen. En ook dat niet alles zomaar te koop is. Als we het niet kunnen kopen dat we sparen of het voor een verjaardag/ feestdag vragen. Dat liefde niet te koop is en de kleine dingen ook tellen.

Veel dingen die ik hem mee wil geven, maar allemaal vanuit liefde. Ik wil hem leren dat de wereld/ het leven niet makkelijk is. Dat je hard moet vechten/ werken om te komen waar je wil zijn. Dat dromen belangrijk zijn en doelen stellen erbij horen. Dat het soms een beetje vervelend kan zijn, maar dat er altijd een nieuwe dag is. Dat er ook minder leuke dingen kunnen gebeuren. Erover praten is belangrijk. Lukt dat niet meteen, dan proberen we dat later. We geven elkaar de ruimte.

Dex is mijn enige kind. Ik wil hem niet teveel beschermen. Ik laat hem daarom bewust ook weleens wat verder vooruit rennen. Zolang ik maar kan zien wat er gebeurt. Alles wat ik hem wil meegeven, zal hij namelijk zelf moeten gaan ontdekken met een beetje hulp van ons. Want ondanks de wereld beetje gek is, er spannende dingen gebeuren, er veel armoede is, maar ook heel veel rijke mensen zijn, wil ik zorgen dat hij ziet dat het leven ook heel mooi kan zijn.

Wat wil jij je kinderen meegeven?

Liefs Suuss

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.