Mama in het Zonnetje

Mijn eigen mama in het zonnetje.. Ans

Vandaag zet ik een heel bijzonder persoon in het zonnetje. Al een tijdje zet ik verschillende mama’s en verhalen van andere vrouwen op mijn pagina in het zonnetje. Vandaag vond ik het tijd worden om het verhaal van mijn eigen mama op mijn pagina te zetten. Ik schrijf een stukje en ook mijn mama heeft een stukje geschreven om erbij te zetten. Dat vind ik toch wel heel erg leuk! Ze is mijn voorbeeld en een hele lieve oma voor Dex. Ze heeft mij veel geleerd, maar nu is het vooral tijd dat ik zelf de mama ben die ik wil zijn. En daar is zijn heel trots op! Ik overigens ook op haar, want nog steeds kan ze mij de spreekwoordelijke schop onder mijn kont geven, maar mij ook ontzettend hard knuffelen als ik het nodig heb. Ja ook nu nog steeds al zijn we wel wat voorzichtiger op dat gebied! Weten wie mijn mama is? Lees dan vooral verder.
 

Ik ben Ans en ik ben geboren in Arnhem op 5 april 1957. Dat betekend inderdaad dat we afgelopen Pasen gezellig samen hebben gevierd. Mijn dochter en schoonzoon maakte een brunch en ik ben heerlijk verwend met een pakketje van Rituals. Ik vond het geweldig om (bijna) 36 jaar geleden moeder te worden. Ik ben op dat moment bewust gestopt met werken. We verhuisde al vrij snel na de geboorte van Suzanne naar Limburg. Het was moeilijk om een oppas te krijgen, dus bleef ik thuis bij Suzanne. Hier heb ik van genoten en Suzanne overigens ook. In de ochtend deed ik wat dingen in huis en in de middag was het tijd om leuke dingen met haar te kunnen doen. Al ben ik ook trots op Suzanne dat zij nu ervoor heeft gekozen om te blijven werken in combinatie met opvang en oppassen van Opa’s en Oma’s. Hierdoor blijf je toch in de maatschappij en heb je ook wat tijd voor jezelf.

Ik vertelde mijn ouders 3 jaar geleden door middel van het geven van de zwangerschapstest dat we zwanger waren. Mijn moeder was net wat ziek geweest en vroeg zich af waarom ik haar een thermometer gaf. In haar tijd was dit niet zo bekend, dus ze had het niet door. Tot dat mijn vader zei: “Is het echt waar?!” … Toen had ze het door en wist ze dat ze oma zou worden. Dat was wel echt een heel mooi moment om samen te delen! Ze had het niet zien aankomen. Ik vond het geweldig om Oma te worden. Ik had dit vroeger na jou geboorte nooit kunnen dromen. Ze constateerde vlak na de geboorte van jou baarmoederhalskanker. En ik dacht echt niet dat ik en jou en Dex zou zien opgroeien. Gelukkig kan ik heel veel van jullie genieten en meekrijgen! Ik was zo blij dat ik het hoorde en straalde helemaal. Net zoals jullie!

Ik hoopte dat ik het altijd goed zou doen. Het is een moeilijke taak als moeder om je van alles te leren en dingen bij te brengen. Ik was dan ook best een strenge moeder en hoopte altijd dat ik het goed deed. Ik was trots zoals je de school doorliep. Vol trots vertelde ik welke opleiding je zou doen en hoopte natuurlijk dat je zou gaan reizen. Dan konden wij jou achterna. Maar helaas jij wilde niet bij ons vandaag. Dus dat werd Kasteel Elsloo. Mijn moeder is ook een hele leuke oma, net zoals mijn schoonmoeder overigens. Dat wil ik ook zeker even genoemd hebben! Dex is gek op zijn opa’s en oma’s. Het is altijd een feest! Naast dat ze hem graag zien helpen ze ons enorm om 2 dagen in de week samen met Dex leuke dingen te doen. En echt al zijn speelgoed wordt uit de kast gehaald. Mijn moeder die kruipt zelfs nog met hem op de grond en gaat met hem in zijn speelgoedhuisje zitten. Ja lachen, gieren en brullen. Maar net zoals bij mij, kan oma ook streng zijn. En zal Dex ook soms van oma in de hoek moeten. Overigens is opa dan de persoon die dan stiekem komt knuffelen hihi. Zoals Dex zegt: “Sssst niet tegen oma zeggen opa..” Ik kan er enorm van genieten om mijn moeder samen met hem te zien. Vooral omdat mijn moeder zo ziek is geweest vroeger. Ik voel mij dan ook een gelukkig mens te weten dat ze mij en Dex zal zien opgroeien. Want we worden heel oud met zijn alle!

Wat ik van mijn moeder heb meegenomen in mijn eigen zwangerschap is dat zij heeft mee gedaan aan moeders voor moeders. Ik heb mij hier meteen voor aangemeld toen ik wist dat het mogelijk was. Ik wilde namelijk op die manier andere mama’s helpen zover dat dit mogelijk was. Wel spannend, want als iemand ook maar een glimp zou opvangen van die blauwe flessen dan was mijn geheimpje al verklapt. Maar gelukkig was dat niet  het geval. Je zette het s’morgens aan de deur en dan kwam iemand het ophalen. Zowel Ralf als ik werkte gewoon dus dat moesten we naast de deur zetten zodat ook echt niemand het zag. Ik vind het zo mooi dat zowel ik, mijn moeder en mijn schoonmoeder hieraan mee gedaan hebben. Zo hebben wij toch alle 3 iets moois kunnen bijdragen.

Mijn moeder geeft aan het heel bijzonder te vinden om mij als mama te zien. Ik voed Dex heel anders op als mijn moeder mij opvoedde. Ik denk dat zowel Ralf als ik beide erg makkelijk kunnen zijn wat betreft Dex en dat is ook prima. Waar ik vind dat hij sommige dingen best mag proberen, denkt mijn moeder oh jee hij maakt rotzooi. En dat is prima. Zo leert hij dat het bij iedereen anders is en dat iedereen andere regels heeft en dat is prima. Mijn mama is heel erg trots op mij en ze vind dat ik het goed doet. En weet je mama?! Ik vind dat jij het ook heel goed gedaan heb. Iedere mama doet maar wat en dat is prima. Uiteindelijk is de liefde voor je kind dat telt!

Heb jij ook een mama die je in het zonnetje wilt zetten? Doet dat dan, want je kunt nooit te vaak tegen je mama of een mama zeggen hoe trots je op ze bent!!

Liefs mama Suus

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.